قم گردی

کوچه چلوخورشتی ها

کوچه چلوخورشتی ها

نوشته شده در ۱۷ شهریور ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۰۰

در قم گردی این بار، به خیابان و به نقلی به کوچه ای سر زده ایم که اگر چه شاید جزو میراث فرهنگی و اماکن گردشگری قم نیست، اما به واقع فرصتی است برای گشت و گذار و البته میراثی گرانبها برای آنهایی که به دنبال غذاهای خوشمزه و چرب و چیلی هستند.

از سمت میدان مطهری (میدان نو) قم به سمت میدان سعیدی که برویم، بعد از گذر از میدان میوه و تره بار و مغازه های کوچک و بزرگی که اغلبشان در کار خوردنی ها و خوراکی ها هستند، خیابانی است که در ابتدای آن، تابلویی نصب شده: خیابان آیت الله حائری. هر چند بیشتر مردم، این خیابان را با نام «کوچه چلوخورشتی ها» می شناسند.

از چلوخورشت تا چلو کباب و چلو جوجه

کمتر کسی می داند از چه زمانی اولین چلوخورشتی ها در این جا مستقر شده اند. برخی می گویند همان موقع که میدان نو به عنوان هسته جدید شهر شکل گرفت، چلوخورشتی ها هم سروکله شان اینجا پیدا شد. برخی هم معتقدند رونق کسب و کار در اینجا موجب شد که چلوخورشتی در این کوچه مستقر شوند. اما موضوع مشخص این است که گسترش تعداد غذاخوری ها در این سال ها در این منطقه قابل توجه است، از یکی دو تا در سال های دور رسیده به حدود 15 تا 20 چلوخورشتی که البته بعضی هایشان این روزها چلومرغ، چلوکباب و چلو جوجه هم دارند. قبلا هم بیشتر در ابتدا بخصوص کمر کوچه بوده اند، ولی الان تا انتها و نزدیکی های بیمارستان گلپایگانی و حتی معابر و خیابان های اطراف رسیده اند. بیشترشان جایی برای نشستن ندارند، باید غذا را گرفت و در خانه یا محل کار میل کرد. البته آنهایی که جدیدتر و کمی امروزی ترند، یک فضای نسبتا کوچک و جمع و جور برای سرو غذا فراهم کرده اند.

ارزانی حتی با برنج ایرانی

آنچه بیش از همه وسوسه تان می کند، بوی غذاست که در این کوچه به مشام می رسد و البته قیمت ها. مثلا یک پرس چلوخورشت قیمه سیب زمینی یا قرمه سبزی حدودا 5000 تومان است. هر چند معمولا کسبه و مشتریان، «خورشت قیمه» و «خورشت سبزی» صدایشان می کنند. نکته مهم اینکه قیمت های نسبتا پایین روی کیفیت غذاها تاثیری ندارد، مثلا اکثر چلوهایی از «برنج ایرانی» استفاده می کنند. بدین ترتیب می توان گفت که کاهش هزینه های طبخ غذا و پخت و پز غذا به تعداد بالا در کاهش قیمت ها موثر بوده است. به علاوه اینجا از هزینه هایی مثل حق سرویس و اینها خبری نیست و کسی هم پول، ظرف و ظروف، آب و برق و مکان را از شما نمی گیرد. مساله مهمتر شاید قناعت کسبه است؛ هر روز یک مقدار مشخصی غذا آماده می کنند و بدین ترتیب این فرصت فراهم می شود که بقیه کسبه هم مشتری داشته باشند. به علاوه، این طوری دورریز غذا هم خیلی کم است.

از حاج محمود و داش علی تا پدیده و ماندگار

از میان این کوچه که رد می شوی از همه جالب تر اسامی این چلوخورشتی هاست؛ از «مجتبی» و «داش علی» (یا علی داش) گرفته تا «ماندگار» و «پدیده». اسم های خاص تر هم هست: «تهیه غذای خاص»، «آشپزخانه صلوات» و «کترینگ گل سرخ». جالب تر این که برخی چلوخورشتی کنار هم یک اسم دارند؛ مثلا «حاج محمود» و «شهبازی» که می شود حدس زد که صاحب اصلی چلوخورشتی اولی که اینجا راه افتاده، حاج محمود شهبازی بوده. اما حالا کدام اصل است و به قول امروزی ها کدام فِیک؛ الله اعلم. البته گفته می شود بیشترشان شاگردهای چلوخورشتی اول هستند که در این کوچه بوده است. اغلب مغازه های کوچه هم در کار خوردنی و خوراکی هستند از بقالی و سوپرمارکت گرفته تا فروش آبلیموی طبیعی و بستنی سنتی.

آن تایم باشید

قبل تر ها، چلویی ها فقط ناهار می فروختند، ولی حالا، برخی شب ها نیز فروش غذا دارند، البته اگر می خواهید با قلبی آرام و دلی مطمئن، غذای خوب و اساسی گیرتان بیاید، قبل از نماز ظهر و عصر باید در محل حاضر و به دنبال غذا و چلوخورشت مورد نظرتان باشید، چون با توجه به کیفیت و محبوبیت، ممکن است غذای برخی چلوخورشتی ها که گویا استفبال از آنها بیشتر است، تمام شده، مجبور شوید بروید سراغ انتخاب های دوم و سوم تان. همچنان گاهی باید صبور باشید چون انتظار چند دقیقه ای در برخی از این چلویی ها دور از انتظار نیست. البته خیالتان در کل راحت، هر کسی حتی عصرها به این کوچه پاگذاشته، گرسنه نمانده است.

دسترسی به کوچه چلوخورشتی ها با توجه به این که در مرکز شهر و میدان مطهری قم قرار دارد، کار آسانی است. مسیر بیشتر تاکسی ها و اتوبوس های شهری قم نیز به این میدان ختم می شود، حتی اگر از شهرهای دیگر به قم و میدان 72 تن بیایید با یک تاکسی و چند دقیقه قدم زدن می توانید سبه اینجا برسید. برخی از این چلوخورشتی ها نیز در قم فود ثبت شده اند که می توانید از این لینک آنها را مشاهده کنید.

گزارش: محمد پارسا از تیم قم فود

نظر شما چیست؟

برای ثبت نظر یا ارسال پیام به مدیر باید ابتدا وارد شوید یا یک حساب جدید بسازید!!