قفسه

100 مزه خوشمزه از آشپزی ایتالیایی

100 مزه خوشمزه از آشپزی ایتالیایی

نوشته شده در ۱۶ شهریور ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۲۰

شاید بیشتر ما ایرانی ها از غذاهای ایتالیایی تنها پیتزا، پاستا و اسپاگتی را می شناسیم، اما کتاب «صد مزه خوشمزه، صد تصویر بامزه» کمک می کند تا با دستورپخت غذاهای مختلف ایتالیایی آشنا شویم.
این کتاب با همراهی جمعی از مترجمان و تصویرگران از سوی نشر مثلث به سفارش انجمن فرهنگی ایران و ایتالیا و با همکاری رایزنی فرهنگی ایتالیا به کوشش علی بوذری منتشر شده و بیشتر با موضوع «آشپزی ایتالیایی» و یا عنوان کامل «100 مزه خوشمزه از آشپزی ایتالیایی، 100 تصویر بامزه از تصویرگرای ایرونی» شناخته می شود. 
علی بوذری در مقدمه این کتاب به روند انتشار آن اشاره کرده و نوشته که طرح اولیه کار، برگزاری کارگاه تصویرگری با همکاری تصویرگران ایرانی و یک تصویرگر ایتالیایی به عنوان سرپرست گروه در سال 1386 بوده است. او می نویسد: «درباره موضوع کارگاه گفتگوهای زیادی صورت گرفت. مرسوم این بود که یک داستان، به عنوان موضوع کارگاه تصویرگری، انتخاب شود و بر اساس آن یک تصویر خلق کنند. اما در فکر موضوعی کاربردی تر و جدیدتر بودیم. در نهایت موضوع آشپزی ایتالیایی را برگزیدیم.»
وی با بیان این که بر همین اساس 100 دستور آشپزی شاخص ایتالیایی انتخاب و به دست مترجمان سپرده شد و 20 نفر از تصویرگران حرفه ای از نسل های مختلف برای تصویرگری دستورهای آشپزی مشخص شده، برگزیده شدند، می نویسد: «غذای ملی هر کشوری ریشه در سنت ها، مراسم و آداب و رسوم آن منطقه دارد. مواد اولیه غذاها، نشان از ذائقه و مواد در دسترس ساکنان محلی دارد و دستور غذاها، که از میان اعصار و دوره های گوناگون گذشته و تکامل یافته اند، از تاریخ و تبادلات مردم آن سرزمین با دیگری حکایت می کنند. پس بستر مناسبی برای خلق یک اثر هنری است که گویای بسیاری از زوایای پنهان فرهنگ مردم آن کشور باشد.» وی پایان کار این کارگاه تصویرگری بر اساس دستورهای آشپزی ایتالیایی را روزی در اواخر فروردین 1387 در سایه سار درختان چنار کهنسال باغ فرمانیه ـ محل اقامت سفیر ایتالیا ـ توصیف می کند که لبخند رضایت را بر لب همه نشاند؛ چرا که 100 دستور غذا به زیباترین شکل مصور شده بود.
از نکات قابل توجه این کتاب پیش گفتارهایی است که به امضای سفیر ایتالیا در تهران و رایزن فرهنگی سفارت این کشور درج شده که به مراحل انتشار این کتاب و از سوی دیگر به ویژگی های آشپزی ایتالیایی اشاره داشته اند.
روبرتو توسکانو، سفیر وقت ایتالیا در مقدمه خود در این کتاب نوشته است: «هنر آشپزی هر سرزمینی جزیی از فرهنگ آن سرزمین است . یکی از عناصر مهم تشکیل دهنده سنت و پیشینه مردمی اش و بازتابی از فردیت، خلاقیت و سلایق. به گمان من، این تعریف در مورد کشوری چون ایتالیا کاملا صدق می کند که نه تنها به خاطر آفرینش های هنری، بلکه به سبب هنر آشپزی آن هم در دنیا شناخته شده است؛ هنری که حقیقتا در جهان فراگیر شده و مورد ستایش قرار گرفته است.»
وی در ادامه می نویسد: «در ایران غذاهای ایتالیایی طرفداران فراوانی دارند، اما با وجود این محبوبیت، هنوز آن طور که باید و شاید شناخته شده نیستند. البته رستوران هایی هستند که نام ایتالیا را یدک می کشند و حتا در سفره های خانواده های ایرانی بعضی از غذاهای شاخص ایتالیایی، یا به بیان دیگر غذاهایی تحت تاثیر دستور غذاهای ایتالیایی طبح شده اند و جا باز کرده اند. با این حال در ایران، آشپزهای ایتالیایی حضور ندارند تا بتوانند تجربه هایشان را در اختیار همگان قرار دهند و نمایانگر سفره رنگارنگ ایتالیایی، غذاهایی غیر از پاستا و پیتزا باشند.»
او معتقد است که «علاوه بر این، تا به امروز در ایران کتابی به زبان فارسی درباره آشپزی ایتالیایی وجود نداشته است. دستور آشپزی بیشتر بر اساس سنت شفاهی و از راه ارتباط شخصی و خانوادگی انتقال یافته است. اکنون چاپ این کتاب آغازی است تا کمبود فضاهای خالی جبران شود.»
خانم فلیچتّا فرارو، رایزن فرهنگی سفارت ایتالیا در تهران نیز در بخشی از پیشگفتار خود در این کتاب با بیان دلایل انتشار آن ضمن ارائه توضیحات مفصلی درباره روند و ویژگی های آشپزی در ایتالیا در دوره های مختلف توضیح داده که البته درخواست های زیادی درباره غذاهای ایتالیایی به بخش فرهنگی سفارت واصل می شده و در پایان آورده است: «یک منتقد معروف، چند سال پیش با ابداع واژه موفق و پرطرفدار ذخایر هنر آشپزی بر ذات فرهنگی سنت هنر آشپزی ایتالیا تاکید کرد و راه را برای یک آشپزی نوین ایتالیایی گشود. از ویژگی های این آشپزی، استفاده از مواد اولیه با کیفیت ممتاز است. این ویژگی در مقابل فرآورده های صنعتی است که امروزه تفاوتی در تولید و طعم آنها وجود ندارد. از دیگر ویژگی های این آشپزی، غذایی که به آرامی پخته می شود (slow food) که در مقابل غذای سرپایی (fast food) قرار می گیرد و سبک این نوع آشپزی که در شبکه پیچیده این تبادلات و تاثیرات متقابل در جهان مدرن همچنان شاخص و ممتاز باقی می ماند.»
در این کتاب دستورهای آشپزی بر اساس مواد خوشمزه ای چون «سس»، «پیش غذا»، «پیتزا و کیک شور»، «سرخ کردنی»، «سوپ»، «پاستا»، «ریزوتو»، «نیوکی و پولنتا»، «گوشت»، «ماهی»، «سبزیجات و سیب زمینی» و «شیرینی» دسته بندی شده است.
چاپ پنجم کتاب «صد مزه خوشمزه، صد تصویر با مزه» (آشپزی ایتالیایی) که در سال ۱۳۹۲ منتشر شده، در 246 صفحه با قیمت ۲۱ هزار تومان در اختیار علاقه مندان قرار دارد. چاپ نخست این کتاب در سال 1387 منتشر شده است.

نظر شما چیست؟

برای ثبت نظر یا ارسال پیام به مدیر باید ابتدا وارد شوید یا یک حساب جدید بسازید!!